Τρίτη 15 Μαΐου 2007

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η Τουρκία μέχρι και σήμερα οραματιζόμενη την παλαιά Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τις πλάτες του μεγάλου αδελφού, είχε ως στρατηγικό στόχο της εξωτερικής της πολιτικής, την επιστροφή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σαν Περιφερειακή Δύναμη με σφαίρα επιρροής από την Κεντρική Ασία μέχρι τα Βαλκάνια.
Πίστευε δε, ότι αυτό μπορούσε να το πετύχει αν κατάφερνε να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οπότε η επιρροή της θα επεκτεινόταν και στην ίδια την Ευρώπη, γεγονός το οποίο μέχρι πρότινος το είχε πετύχει μερικώς μιας και αποτελούσε την μοναδική διέξοδο πετρελαίου - αερίου από τον ευρύτερο χώρο του Καυκάσου και ειδικότερα της Κασπίας στην Μεσόγειο.
Έτσι η κατασκευή του αγωγού Μπακού- Τσεϊχάν ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή του μοντέλου «μεγάλη Τουρκία». Το όλο εγχείρημα τελούσε με τις ευλογίες των Η.Π.Α καθόσον η υπερδύναμη χρησιμοποιούσε την Τουρκία σαν ενδιάμεσο για την σύσφιξη των σχέσεων της με τις χώρες τις Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου, καθώς και για τον απομονωτισμό της Ρωσίας και του Ιράν.
Η Ρωσία Ανταπάντησε στην Αμερικανική προσπάθεια απομονωτισμού της (αγωγός Μπακού –Τυφλίδα-Σεϋχάν ) , με έναν άλλο αγωγό , αυτόν του Μπουργκάζ- Αλεξανδρούπολη .
Τον οποίο οι Αμερικανοί θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια μη κατασκευής του ή τουλάχιστον στην υπολειτουργία του.

Ο αγωγός Μπακού- Τσεϊχάν για να θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμος θα πρέπει να δέχεται τουλάχιστον 1.000.000 βαρέλια ημερησίως(πράγμα το οποίο είναι αδύνατο από τα πετρέλαια που διαχειρίζονται οι αμερικανικές εταιρείες της περιοχής). Έτσι λοιπόν στην οικονομοτεχνική μελέτη προβλεπόταν να ενισχυθεί ο αγωγός με την μετάγγιση των πετρελαίων του Καζακστάν και Τουρκμενιστάν. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Τούρκοι αυτό το θεωρούσαν δεδομένο και μέχρι πρότινος ετοίμαζαν συμβόλαια διακρατικών συμφωνιών με τις παραπάνω χώρες.

Ο πρόεδρος Πούτιν προχθές (9-5-07) υπέγραψε συμφωνία με το Καζακστάν και σήμερα (11-5-07) με το Τουρκμενιστάν ότι του παραχωρούν τόσο τα πετρέλαια όσο και το αέριο. Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της επίσημης Ρωσικής τηλεόρασης τα παραπάνω κοιτάσματα θα διοχετευθούν στον αγωγό Μπουργκάζ –Αλεξανδρούπολης.

Άραγε όλα τα παραπάνω έχουν σχέση με την επίσκεψη του Ρώσου Αντιπροέδρου ( ο οποίος είναι η ανερχόμενη δύναμη της Ρωσίας και διάδοχος του Πούτιν), προ ολίγον ημερών στο υπουργείο ενέργειας και μετά την συνάντηση του με τον κ. Σιούφα εξεδόθη μια λιτή ανακοίνωση που έλεγε για αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού. Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιλούν και για αέριο, τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί τα ΜΜΕ σιωπούν, ενώ θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο;
Επιγραμματικά θα μπορούσα να πω ότι εν όψει της πολιτικής αστάθειας που περιέρχεται η Τουρκία ο αγωγός Μπουργκάζ- Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζεται και είναι έργο Ενικής Στρατηγικής πολιτικής που πρέπει να υλοποιηθεί πάση θυσία.
Κοζάνη 11-5-07
Υποστράτηγος ε.α Νίκος Καρατουλιώτης
Μέλος Κ.ΕΘ.Α
liotis1@otenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: