Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΝΑΖΙΡ ΜΠΟΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η δολοφονία της Μπεναζίρ είναι άραγε μια εσωτερική υπόθεση του Πακιστάν, που αφορά αποκλειστικά και μόνον αυτό στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού του, ή μήπως πρόκειται για κάτι βαθύτερο που θα δημιουργήσει ένα ντόμινο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα;
Η δολοφονία της Μπεναζίρ πρέπει να ενταχθεί στο Γεωπολιτικό παίγνιο της περιοχής που ξεκινά τον 19 αιώνα μεταξύ Αγγλίας και Ρωσίας για τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας. Το παίγνιο συνεχίζεται και σήμερα μεταξύ Αμερικής(διάδοχος της Αγγλίας) και Ρωσίας με περισσότερους συμμετέχοντες και παραμέτρους που κάνουν το παίγνιο του περασμένου αιώνα παιδική χαρά, μπροστά στο σημερινό γίγνεσθαι.
Η κρίση του Πακιστάν δεν είναι κρίση εσωτερικής υπόθεσης που οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις του εκλογικού σώματος για το ποιος πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Είναι κρίση Γεωπολιτική η οποία είναι απόρροια σύγκρουσης συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων για το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την «ανοργάνωτη» και χαοτική περιοχή, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα του.
Η ιστορία του Πακιστάν ήταν και θα είναι ταραχώδης(για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον). Οι σχέσεις του με την Ινδία που (συνορεύει ) πάντα τεταμένες και αυτό οφείλεται στο διαίρει και βασίλευε της Αγγλίας όπου εδώ φρόντισε για την δημιουργία ενός κρατιδίου το Κασμίρ, για το οποίο Ινδία και Πακιστάν είναι σε καθημερινή σύγκρουση και μάλιστα στο παρελθόν είχαμε και μία σύγκρουση(κάτι ανάλογο με την Κύπρο).
Μέσα σε αυτή τη λογική και πάντα κάτω από την πίεση της πολυπληθέστερης Ινδίας, το Πακιστάν αναγκάσθηκε να συμμαχήσει με το αντίθετο στρατόπεδο δηλαδή της Αμερικής και της Κίνας, μιας και η Ινδία ερωτοτροπούσε με την Ρωσία.
Στις 19 Αυγούστου του 1947 όταν το Πακιστάν έγινε ανεξάρτητο κράτος η μουσουλμανική παρουσία δεν ήταν έντονη, απεναντίας ήταν ένα εκσυγχρονιστικό κοσμικό κίνημα. Σήμερα ο Ισλαμισμός στο εσωτερικό του Πακιστάν είναι στα φόρτε του ιδιαίτερα μετά την στάση του Μουσάραφ και την πλήρη υποταγή του στις επιθυμίες των ΗΠΑ μετά την έναρξη των πολέμων στην περιοχή, όπου το Πακιστάν μετεβλήθη σε ορντινάτσα της Αμερικής.
Και επειδή όλα τα πράγματα έχουν την εξήγησα τους, αυτό οφείλεται στο Στρατηγό Ζία Ουλ Χάκ(ένας θεοσεβούμενος ισλαμιστής, ο οποίος ανέτρεψε τον Αλί Μπούτο πατέρα της Μπεναζίρ) ο οποίος μετά την επιτυχία του πραξικοπήματος άλλαξε την ονομασία της χώρας του σε Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν και καθιέρωσε την Σαρία ως νόμο του κράτους.
Η επέμβαση των Αμερικανών στην περιοχή είχε σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση του Ισλάμ και σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών ενώ όταν το Πακιστάν έγινε ανεξάρτητο κράτος υπήρχαν 245 Μαντράσας (θρησκευτικές Μουσουλμανικές σχολές), σήμερα υπάρχουν περίπου 7000. Οι σχολές αυτές είναι καθαρό δημιούργημα της CIA η οποία με μυστικές χρηματοδοτήσεις τις δημιούργησε για να υποστηρίξουν την τζιχάντ στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ενάντια στους Ρώσους. Σήμερα ορισμένες από αυτές τις σχολές μετεξελίχθησαν σε ακραίες φονταμελιστικές οργανώσεις οι οποίες μέσα σε ένα διεφθαρμένο δικτατορικό και ξενόδουλο καθεστώς αποτελούν την μοναδική ελπίδα των πιστών.
Ο Μολάνα Μασούντ Ασάρ στενός συνεργάτης του Μπίν Λάντεν ήταν σπουδαστής σε μια από αυτές τις σχολές που έκανε την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Μουσάραφ το 2003.
Έτσι αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της Αμερικής αλλά και της κυβέρνησης Μουσάραφ ότι πίσω από την δολοφονία της Μπεναζίρ κρύβεται η Αλ Κάιντα, τότε το πλήγμα είναι τεράστιο και γεωπολιτικής σημασίας καθόσον:
1. Η Μπεναζίρ(αμερικανοσπούδαστη) θεωρείτο άνθρωπος των αμερικανών και πέρα από τις όποιες πολιτικές κόντρες μεταξύ αυτής και του Μουσάραφ, ο συνδυασμός Πρόεδρος Μουσάραφ και Πρωθυπουργός Μπεναζίρ ήταν η καλύτερη λύση, προκειμένου να στηριχτεί ο παραπαίων Μουσάραφ.
2. Μετά την δολοφονία της Μπούτο η χώρα βρίσκεται στο χείλος εμφυλίου πολέμου και το δικτατορικό καθεστώς παραπατά.
3. Δεν είναι τυχαία η δήλωση ενός υπευθύνου μιας σχολής Μαντράσας «Ο Μπούς ξύπνησε το Ισλάμ και του είμαστε ευγνώμονες».
Το πρόβλημα με το Πακιστάν δεν είναι ποιος θα διαδεχθεί την Μπεναζίρ Μπούτο ούτε ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Είναι ποιος ελέγχει το πυρηνικό και το πυραυλικό οπλοστάσιο του Πακιστάν.
Η Ινδία από το 2004 είχε εκφράσει του φόβους της στην Αμερική, για την τύχη των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος Μουσάραφ και μέσα σε αυτή τη λογική και με την ευθύνη και επίβλεψη της Κοντολίζα έγινε η προσέγγιση Μουσάραφ -Μπούτο.
Τώρα μετά την ανατροπή όλων αυτών των δεομένων υπάρχει ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στο Πακιστάν και η πιθανή εγκαθίδρυση μιας φονταμελιστικής ισλαμικής κυβέρνησης στο Πακιστάν η οποία θα βρει έτοιμο πυρηνικό οπλοστάσιο(περίπου 60 πυρηνικές κεφαλές με τους αντίστοιχους πυραύλους εκτόξευσης).
Οι αμερικανοί από το Ιράν φυλαγόντουσαν και από αλλού θα τους έρθει.
Η Αμερικανική επέμβαση στην περιοχή δημιούργησε κυριολεκτικά μια μαύρη τρύπα η οποία κινδυνεύει να καταπιεί τον ευρύτερο χώρο αλλά και με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμη και για όλη την ανθρωπότητα. Μόνο που ο Μπούς δεν κατάλαβε ότι αυτή η μαύρη τρύπα μπορεί να καταπιεί και την ίδια την Αμερική όπως έγινε και στο Βιετνάμ.
Υποστράτηγος ε.α. Νίκος Καρατουλιώτης Κοζάνη 19-1-2008
Μέλος Κ.ΕΘ.Α


Δεν υπάρχουν σχόλια: