Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟY ;


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων ( 13-2-08), Σερβικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους του Β. Κοσσόβου και σε περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους, ειδικότερα στην πόλη Μιτροβίτσα στήθηκε μπλόκο στην γέφυρα που χωρίζει τις δύο εθνότητες(σέρβους και Αλβανούς)


Φήμες μη εξακριβωμένες αναφέρουν ότι συμμετέχουν και παραστρατιωτικές ομάδες Ρώσων και Σέρβων.
Στις 16 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αποστολή 2000 αστυνομικών και δικαστών στο Κόσσοβο.
Στις 19 Φεβρουαρίου Σέρβοι πυρπόλησαν αστυνομικά και τελωνειακά φυλάκια που τελούν υπό την διοίκηση του ΟΗΕ και του Κοσσόβου.
Στις 20 Φεβρουαρίου Νατοϊκά στρατεύματα έκλεισαν τους δρόμους που συνδέουν το βόρειο Κόσσοβο με την Σερβία προκειμένου να απαγορεύσουν την διέλευση Σέρβων εθνικιστών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας 3000 Σέρβοι του Κοσσόβου πραγματοποίησαν διαδήλωση στην γέφυρα της Μιτροβίτσας.
Στις 23-2-08 οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Αυστρία μεταξύ των δύο πλευρών ,ήρθαν σε πλήρη αδιέξοδο γιατί όταν οι Σέρβοι του Κοσσόβου ζήτησαν «οι δήμοι με σερβική πλειοψηφία να έχουν το δικαίωμα συγκρότησης σερβικής οντότητας με στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και τον ενιαίο τρόπο εκπροσώπηση τους, η άλλη μεριά με τον Βετόν Σουρόι το απόρριψε κατηγορηματικά.

Στις 26-2-08 δέκα Κοσσοβάροι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στα σύνορα Κοσσόβου και Σερβίας από επίθεση με πέτρες και ξύλα από μια ομάδα εφέδρων βετεράνων του Σερβικού Στρατού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσχιση του Κοσσόβου(και όχι ανεξαρτησία)
Παράλληλα οι Σέρβοι αστυνομικοί του Κοσσόβου αρνούνται την παραλαβή των διαταγών που έρχονται από την Πρίστινα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο μισθοδοσίας τους από το Βελιγράδι και όχι από την Πρίστινα.
Σε ολόκληρο το Κόσσοβο υπάρχει αναταραχή από τους απολυθέντες Σέρβους που εργάζονταν στο δημόσιο και απαιτούν την επαναπρόσληψη τους.
Και το άκρον άωτο του παραλογισμού η αμερικανική δήλωση : ότι υπόσχονται στήριξη της Σερβίας σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση «εάν το Βελιγράδι συμμορφωθεί στο θέμα του Κοσσόβου»
Σύμφωνα με το σχέδιο Αχτισάρι το Κόσσοβο θα έχει στρατό που θα απαριθμεί 2.500 στρατιώτες και η διαιρεμένη σε αλβανικό και σερβικό τμήμα πόλη, Κόσοβσκα Μιτροβίτσα θα έχει ειδικό καθεστώς.
Τι πράγμα ανεξάρτητο κράτος θα είναι αυτό που θα στηρίζεται σε μια αστυνομία που η πλειονότητα της θα είναι ευρωπαίοι αστυνομικοί και μάλιστα μια πανσπερμία όπου ο καθένας θα μιλά την γλώσσα του;
Η δικαιοσύνη θα αποδίδεται από ευρωπαίους δικαστές; Οι οποίοι θα είναι άσχετοι με τα ήθη και έθιμα του τόπου;
Ποιος στρατός θα επιβάλει και θα διαφυλάξει τις 45 ζώνες προστασίας γύρω από τους σημαντικότερους ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια (σύμφωνα με το σχέδιο Αχτισάρι); Μήπως αυτός των 2.500 ανδρών; Και αν αυτοί οι ολιγάριθμοι στρατιώτες κατορθώσουν το ακατόρθωτο, έχετε δει εσείς κράτος όπου τα πάντα θα αστυνομεύονται ακόμη και εκκλησίες ;
Ας μην κρυβόμαστε το αποσχισθέν Κόσσοβο βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε διχοτόμηση.
Κοζάνη 27-2-2008



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΑΚΩΣΑΝΕ ΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ (ΑΠΟ ΤΗΝΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ25/01/08 )
..........Ο υποστράτηγος ε.α Καρατουλιώτης από την Κοζάνη , αναφερόμενος στο γεγονός ότι στη Θράκη άρχισαν να δημιουργούνται κάποιες ομάδες πολιτών και οργανώσεις για τη μη κατασκευή των αγωγών για δήθεν περιβαλλοντολογικούς λόγους, υπογράμμισε ότι εάν και εφόσον τηρηθούν οι διεθνείς προδιαγραφές κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται και παρατήρησε ότι καλό είναι οι παραπάνω οργανώσεις να μας πουν από πού χρηματοδοτούνται..........ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΦΙΣΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ!(ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ).ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΠΩΣ ΠΑΤΕ ΑΠΟ ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ?

Καρατουλιώτης Νίκος είπε...

Πολύ ευχαρίστως να σας ενισχύσω οικονομικά, αλλά δεν ξέρω που να σας βρω μια και το δημοσίευμα σας είναι ανώνυμο.

Ανώνυμος είπε...

θεωρώ ότι το άρθρο σας είναι από τα πληρέστερα που έχουν γραφεί για το συγκεκριμένο θέμα.
Εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που περιέχει, αφού είναι πολύ δύσκολο να τις συλλέξει κάποιος.Συγχαρητήρια, θα σας παρακολουθώ συστηματικά.
Dimitris K.