Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΩΣΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ


Η Διπλωματία των αγωγών (πετρελαίου και αερίου), συνεχίζεται με την διπλωματία αγοράς όπλων δημιουργώντας ένα επικίνδυνο διπλωματικό πάζλ για παίκτες με γερά νεύρα.
Η ρωσική πολεμική βιομηχανία μετά από μια περίοδο έντονης απαξίωσης ανασυντάσσεται και προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες προκειμένου να διεισδύσει στις αγορές της δύσης. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας η Ρωσία βρέθηκε εντελώς απομονωμένη και εγκαταλειμμένη από παραδοσιακούς συμμάχους οι οποίοι ήταν και πελάτες της πολεμικής βιομηχανίας της(Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία κλπ). Με την άνοδο στην εξουσία ο Πούτιν άρχισε ένα μακρόπνοο σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της, δεν είναι τυχαίο ότι στην Antey(η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που ασχολείται με πυραυλικά συστήματα και συγκεκριμένα αντιαεροπορικά, τοποθέτησε διευθυντή τον καλύτερο του φίλο). Το σχέδιο πέτυχε και αυτή τη στιγμή έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στο να μπορέσει μπει στην αγορά η οποία όμως είναι μπλοκαρισμένη από το ΝΑΤΟ. Μοναδική διέξοδος είναι η συμπαραγωγή με χώρες της δύσης και μέσω αυτής της συνεργασίας να επιτευχθεί η πώληση των οπλικών συστημάτων της.
Η Ελλάδα αποτελεί ιδανική περίπτωση για την Ρωσία μιας και είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που έχει προμηθευθεί ρωσικά οπλικά συστήματα και έχει κατορθώσει με επιτυχία να τα δια συνδέσει με την πολεμική μηχανή της(με τα όποια αρχικά προβλήματα τα οποία με κοινή συνεργασία ξεπεράστηκαν). Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία(για την Ελλάδα) είναι η δυσφήμιση που υπέστη στο παρελθόν καθόσον στις προηγούμενες αγορές είχε αναμιχθεί η ρωσική μαφία . Έτσι στην παρούσα φάση δεν θέλουν να έχουν μεσολαβητές και θέλουν να συνομιλούν κατευθείαν με την κυβέρνηση, για το λόγο αυτό ίδρυσαν μια εταιρεία την Rosobovoronexport εκτός πρεσβείας στον Άλιμο.
Με δεδομένο ότι ο Ελληνικός στρατός στην αγορά εξετάζεται πακέτο με τον Κυπριακό και με τα τεράστια ποσά που πρόκειται να διατεθούν στο αμέσως επόμενο πενταετές το ενδιαφέρον τους είναι τεράστιο.
Καταλυτικός παράγοντας υπήρξε η προϊστορία του Κυπριακού στρατού σε εφοδιασμό με Ρωσικά οπλικά συστήματα από την εποχή του Μακάριου και τον κατά εξοχή εξοπλισμό του από τους Ρώσους. Οι έλληνες στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στην Κυπριακή εθνοφρουρά εξοικειώνονταν με τα Ρωσικά όπλα με αποτέλεσμα κατά την επιστροφή τους στον Ελληνικό Στρατό να μεταφέρουν μαζί τους την Ρωσική τεχνολογία και να ανταποκριθούν με επιτυχία στο πάντρεμα του Αμερικανικού με αυτό του Ρωσικού υλικού, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Έτσι σήμερα στον Ελληνικό Στρατό έχουμε τα παρακάτω Ρωσικά οπλικά συστήματα:
1. Αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S 300
2. Αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς TOR M1
3. Αντιαεροπορικά συστήματα OSA
4. Αντιαρματικά συστήματα Kornet-E
5. Αντιαρματικά συστήματα fagot
6. Ρουκετοβόλα RΜ70
7. Χόβερκραφτ ZUBR
8. Τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜP1
Προχθές το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά 450 Ρωσικών ΒΜP-3, ύψους 1,2 δις ευρώ για την επάνδρωση των Μονάδων που είναι στον Έβρο και τα νησιά. Το παραπάνω ΤΟΜΑ προ τριετίας ήρθε πρώτο στις δοκιμές που έγιναν εδώ και θεωρείται κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο, με μακράν το δεύτερο. Το εν λόγο ΤΟΜΑ φέρει πυροβόλο 100χλστ, συζυγές πυροβόλο 30 χλστ, και πολυβόλα των 7,62 χλστ. έχει ικανότητα να πλήττει ακόμη και άρματα μάχης 3ης γενιάς όπως τα Τουρκικά Leopard- 2 Α4 από απόσταση 4 χιλιομέτρων με το προηγμένο αντιαρματικό βλήμα ΑΤ-4 . Τελευταία κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης με την αγορά των ρωσικών αρμάτων Τ80.
Η επιτυχία πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών του, είναι ότι η τιμή που επιτεύχθηκε με διακρατική συμφωνία και χωρίς μεσάζοντες στο 1/3 των αντίστοιχων του ΝΑΤΟ, (τα ακούς Άκη;). Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα συμπαραγωγής σε πρώτη φάση στην Ελλάδα ποσοστό 25-30%. Ταυτόχρονα προσφέρονται δωρεάν 50 άρματα του ιδίου τύπου αλλά σε αμφίβια έκδοση που τα χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τον αγωγό ο εμπορικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας επισκέφθηκε πολλές φορές την Θράκη προκειμένου να εξετάσει τις βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες της περιοχής οι οποίες είναι απαραίτητες για μια σειρά έργων που θα απαιτηθούν για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού (επέκταση λιμανιού, μεταφορά αεροδρομίου, συμπαραγωγή εξαρτημάτων, τεχνική υποστήριξη κλπ), διότι με κέντρο τον αγωγό θα δημιουργηθεί σειρά δορυφορικών επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις και δυνατότητες. Φανταστείτε την απελπισία του όταν βρήκε τα εργοστάσια άδεια και εγκαταλειμμένα(τα δικά μας τσακάλια αφού πήραν τις επιδοτήσεις την κοπάνησαν). Κατόπιν τούτου χαρτογράφησαν τις τεχνικές δυνατότητες ολόκληρες της Ελλάδας και το συμπέρασμα ήταν ότι οι δυνατότητες μας είναι για λαμαρινοδουλιές.
Παρόλα τα παραπάνω ο Πούτιν εξέφρασε στον πρωθυπουργό την επιθυμία συνεργασίας και συμπαραγωγής σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας και πέρα από την συμπαραγωγή του συγκεκριμένου άρματος συμφώνησε στη συμπαραγωγή και των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί όχι μόνο για αυτά που θα προμηθευθεί η Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες του κόσμου που θα πουληθεί το συγκεκριμένο ΤΟΜΑ , μιας και η ΕΑΣ που κατασκευάζει βλήματα έχει τις δυνατότητες και θεωρείται αξιόπιστος συνεργάτης.
Έτσι μετά την πολιτική των αγωγών έχουμε σαν συνέχεια την πολιτική των οπλικών συστημάτων τα οποία άρχισαν να κατεβάζουν οι αγωγοί πριν ακόμη υλοποιηθούν.
Με δεδομένο το προσωπικό ενδιαφέρον που Πούτιν και την σαρωτική επανεκλογή του βλέπουμε οι αγωγοί να βρέχουν τανκς και έπεται συνέχεια(σουχόϊ-S400κλπ)
Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν και κατά πόσο θα μπορέσει η εγχώρια βιομηχανία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να αυξήσει τα ποσοστά στην συμπαραγωγή, μιας και η Ρωσία επιθυμεί σφόδρα την συμπαραγωγή στα οπλικά συστήματα καθιστώντας την πατρίδα μας αυτόνομη από πλευράς πολεμικής βιομηχανίας. Το εγχείρημα τεράστιο και η ευκαιρία μοναδική.
Κοζάνη 11-12-07


Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ και η απόλυτη εθνική ξεφτίλα

Φωτιά στα……. Μπα(μπα)τσάνκια μας
Με τρόπο προκλητικότατο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνοδευόμενος από 16 πολεμικά αεροπλάνα εκ των οποίων τα 8 με πλήρη οπλισμό παρά τα συμφωνηθέντα(οι πτήσεις να πραγματοποιούνται χωρίς οπλισμό χάριν της Ελληνο-Τουρκικής προσέγγισης). Κατά την διάρκεια πτήσεως του Τούρκου ΥΠΕΞ είχαμε τρείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δύο του FIR των Αθηνών από τα πολεμικά που τον συνόδευαν. Ταυτόχρονα η Τουρκία με την NAVTEX653/07 δέσμευσε σχεδόν όλο το Βόρειο Αιγαίο (Λήμνο-Θάσο-Άγιο Όρος),για διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά. Το αξιοσημείωτο στην παραπάνω άσκηση είναι ότι περιλαμβάνονται και περιοχές που είναι δυτικά του 25ου μεσημβρινού(φέρτε μία νοητή ευθεία από Καβάλα μέχρι Κύπρο). Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα η Τουρκία επεδίωκε την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου με όριο τον 25ο μεσημβρινό (πάντα με την ανοχή και τον προγραμματισμό του ΝΑΤΟ), η επέκταση των διεκδικήσεων της με την ταυτόχρονη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της είναι ένα πολιτικοστρατιωτικό γεγονός που σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο διεκδικήσεων της σε βάρος της πατρίδας μας, που θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας τα επόμενα χρόνια όπου Ισλαμιστές και Στρατιωτικοί σε απόλυτη συνεργασία θα διεκδικούν τα ζωτικά τους συμφέροντα στο Αιγαίο (να είναι καλά ο Σημίτης).
Ο θρασύς και άκομψος τρόπος εισόδου του στον Ελληνικό χώρο συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια της παραμονής του, δίνοντας την εντύπωση κατακτητή που ήρθε για επιθεώρηση των υποτελών του. Έτσι λοιπόν στη συνέχεια είχαμε ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη όπου:
1. Μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής όπου συμμετείχαν περίπου 800 άτομα και απευθυνόμενος στους 100.000 Τούρκους της Θράκης όπως τους αποκάλεσε, τους προέτρεψε να προσφεύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.
2. Συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, περιφρονώντας τους νόμιμους εκπροσώπους.
3. Επισκέφθηκε την ψευδομουφτία και όχι την νόμιμη.
4. Επισκέφθηκε τον Παράνομο σύλλογο της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.
5. Ζήτησε δίγλωσσα νηπιαγωγεία.
6. Επισκέφθηκε το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ όπου χρησιμοποίησε την φράση «τα αδέρφια μας οι Τούρκοι», και είστε Τούρκοι και να μην ντρέπεστε να το λέτε.
7. Κάλεσε την Ελλάδα πρώτη αυτή να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και στη συνέχεια θα πράξη και αυτή ανάλογα για την Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης(όσοι γλύτωσαν από τον συνωστισμό)
8. Ταυτόχρονα την ίδια στιγμή ο εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας «Ηχώ» στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος δεχόταν επίθεση έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του με αποτέλεσμα να εισαχθεί σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκαν δύο κατάγματα στο χέρι και του έγιναν πέντε ράμματα στο κεφάλι.
Στη συνέχεια
όταν στην Αθήνα η Υπουργός μας κα Μπακογιάννη του έθεσε τα θέματα:
1.Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αυτός απάντησε ότι πρόκειται για ένα θρησκευτικό ίδρυμα που εξυπηρετεί ελάχιστους Έλληνες και αρνήθηκε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.
2.Όταν του έθεσε το θέμα των παραβιάσεων όχι μόνον του εθνικού εναέριου χώρου αλλά ακόμη και των πτήσεων πάνω από τα Ελληνικά νησιά, αυτός απάντησε ότι τα Ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα παρενοχλούν τα Τουρκικά και δεν μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους.
3.Όταν τέθηκε θέμα λαθρομεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια, το θράσος περίσσεψε λέγοντας ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τον νησιωτικό χώρο όχι μόνο στην λαθρομετανάστευση αλλά και σε αυτόν της διάσωσης και γι αυτό πρέπει να γίνει συν διαχείριση. Ο Μπαμπατζάν μάλιστα συνέδεσε το θέμα της λαθρομετανάστευσης με τρομοκρατικές παραφυάδες του ΡΚΚ που δρούνε στον Ελληνικό χώρο.
4. Επέμεινε στο cassus belli και στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ.
5. Την ίδια στιγμή που πραγματοποιούταν η συνάντηση των ΥΠΕΞ, το Τουρκικό στρατιωτικό Κεμαλικό κατεστημένο δια μέσου του Γενικού Επιτελείου του, εγκαλούσε την Ελλάδα για παρενόχληση της Τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση του FIR των Αθηνών.
Η Ελληνική Κυβέρνηση από την μεριά της επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι είναι περήφανη για την ελευθερία ισοπολιτεία και ισονομία που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες. Το δε ΥΠΕΞ δια μέσου του εκπροσώπου του εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας μεταξύ άλλων « η Τουρκία θα καταλάβει αφού γίνει μέλος της Ε.Ε.», θυμίζοντας μου την λαϊκή παροιμία « μας φτύνουνε και μείς νομίζουμε ότι ψιχαλίζει». Και όχι μόνο αυτό αλλά η κυβέρνηση κατά την διάρκεια που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω κατέθεσε στη βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ικανοποιεί απόλυτα ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας σχετικά με την διαχείριση των βακουφιών. Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με αυτό οι διαχειριστικές επιτροπές θα εκλέγονται από την βάση δημιουργώντας παράκεντρα θρησκευτικής εξουσίας και χρηματοδοτώντας τα, με κάποια εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον κρατικό κορβανά.
Γεγονός πάντως είναι ότι η όλη συμπεριφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ, προβλημάτισε τον Πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να επικρατεί σκεπτικισμός στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την επίσκεψη που είναι να γίνει στις 23-24 Ιανουαρίου.
Το μόνο που έχω να πω για όλα τα παραπάνω είναι ότι η κυβέρνηση όφειλε, από την πρώτη στιγμή εισόδου του Τούρκου ΥΠΕΞ στον Ελληνικό χώρο να ανακαλέσει την επίσκεψη του και να τον καλέσει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς και διμερής συμβάσεις όσον αφορά τους κανόνες πτήσεως. Και τέλος πάντων μετά από όλα τα παραπάνω δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να χαμογελά συνεχώς η κυρία Μπακογιάννη.
Κοζάνη 10- 12-07