Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» είναι η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση που εκτελείται από τις ένοπλες δυνάμεις κάθε δύο χρόνια στα έτη με περιττό αριθμό. Σε αυτή την άσκηση εμπλέκονται και πολιτικές αρχές όπως το ΥΠΕΞ, ΥΠΕΣ, Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, Υπουργείο Αιγαίο, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Υπουργείο Επικοινωνιών και Μεταφορών, Νομαρχίες, Περιφέρειες και πλήθος οργανισμών (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, ολυμπιακή κλπ).
Η παραπάνω άσκηση είναι Τ.Α.Μ.Σ ( Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων) και διεξάγεται με τη συμμετοχή και των τριών όπλων (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) και με πραγματικά πυρά στο συγκεκριμένο έδαφος όπου θα ενεργήσουν οι Μονάδες σε περίοδο πολέμου. Σκοπός της παραπάνω άσκησης είναι:
1. Η εξοικείωση του έμψυχου υλικού με τον χώρο όπου θα κληθούν να υπερασπίσουν την πατρίδα.
2. Η λειτουργία του συστήματος επιστράτευσης.
3. Η ομαδοποίηση επίστρατων και κληρωτών ώστε να επιτευχθεί το αξιόμαχο ως ενιαίο σύνολο.
4. Ο συντονισμός και των τριών όπλων ( Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) σε περίοδο επιχειρήσεων υπό ενιαία Διοίκηση.
5. Δοκιμή των οπλικών συστημάτων στο συγκεκριμένο χώρο και τυχόν προβλήματα.
6. Η ανύψωση του εθνικού φρονήματος στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής που διεξάγεται η άσκηση.
7. Ο συντονισμός των εμπλεκομένων Υπουργείων και διαφόρων φορέων
8.Και τελευταίο και κυριότερο, η εξαγωγή συμπερασμάτων για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν κατά την διάρκεια της άσκησης, προκειμένου να βελτιωθούν τόσο τα πολεμικά σχέδια από επιτελικής σχεδίασης όσο και η υλοποίηση τους σε καιρό πολέμου.
Ουσιαστικά η παραπάνω άσκηση θεωρείται ως η πλέον έγκυρη και μεγαλύτερη στις ένοπλες δυνάμεις από πλευράς έμψυχου και άψυχου υλικού.
Το πόσο σημαντική είναι η παραπάνω άσκηση φαίνεται κάθε φορά από τις αντιδράσεις της Τουρκίας η οποία προκειμένου να την παρεμποδίσει πραγματοποιεί ταυτόχρονα «αντιάσκηση» δεσμεύοντας θαλάσσιες και εναέριες ζώνες στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, (μόλις το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώσει την περιοχή και τον χρόνο που θα διεξαχθεί η άσκηση)
Το 1996 και ενώ η άσκηση και «αντιάσκηση» βρισκόντουσαν σε πλήρη εξέλιξη, ο εκσυγχρονιστής υφυπουργός εξωτερικών Ροζάκης σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία μίλησε για συνεχές μορατόριουμ στο Αιγαίο, και την επομένη να δημοσιευθεί στη τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», ότι ο Μητσοτάκης μίλησε για διάλογο.

Το 1997 με 72 παραβιάσεις της Τουρκικής αεροπορίας μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο κατόρθωσαν να τινάξουν στον αέρα την άσκηση αναγκάζοντας το σύνολο της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να ασχολείται με τις αναχαιτίσεις και όχι με το σενάριο της άσκησης.

Τα 1999 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ματαίωσε την άσκηση περιμένοντας την Άγκυρα να κάνει και αυτή κάποια βήματα καλής θέλησης τα οποία όχι δεν έκανε, αλλά ερμηνεύοντας την υποχώρηση μας ως ενδοτισμό είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου.
Το 2003 και μια μέρα μετά την εισήγηση του έλληνα ΥΕΘΑ για αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο και για ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογο του, οι γείτονες μας απάντησαν με ομαδικές παραβιάσεις οπλισμένων μαχητικών (25) στο Αιγαίο κατά την πρώτη ημέρα της διεξαγωγής της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» και μετά από λίγες μέρες συνελήφθη Τούρκος(με προσωρινό Γερμανικό διαβατήριο) στη Λήμνο να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα να κρατά σημειώσεις από 14 νησιά που είχε επισκεφθεί μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του με 57 φιλμ (αφέθηκε ελεύθερος).
Το 2005 κατά την διάρκεια της άσκησης η Τουρκία υπέκλεψε τηλεφωνικές συνομιλίες ελλήνων στρατιωτικών που πραγματοποιήθηκαν με κινητά τηλέφωνα.
Η παραπάνω άσκηση πάντα παρακολουθείται ανελλιπώς και από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Σισμίκ (παλαιότερα ονομαζόταν Τσανταρλί στη συνέχεια Πιρί Ρέϊς , πρόκειται για το ίδιο σκάφος που έχει υποστεί εκσυγχρονισμούς με την ταυτόχρονη αλλαγή του ονόματος του) το οποίο μεταμορφώνεται εύκολα σε πλοίο υποκλοπών με την εγκατάσταση κατάλληλων ηλεκτρονικών μηχανημάτων μιας και έχει την κατάλληλη τεχνική υποδομή.

Με το που ακυρώσαμε φέτος την άσκηση και με την λήξη του θερινού μορατόριουμ (15 Σεπτεμβρίου), άρχισε μαζική παραβίαση του FIR Αθηνών από Τουρκικά μαχητικά στο Βόρειο Αιγαίο κατά κύριο λόγο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά. πράξη την οποία διευκολύνει το νέο εγχειρίδιο του ICAO/2001της Υ.Π.Α ( Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), που υπάγεται στον κύριο Λιάπη εμφανίζει τόσο την Λήμνο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά ως αποστρατικοποιημένα. Ο Παραπάνω Υπουργός παρέδωσε την έρευνα και διάσωση του Βορείου Αιγαίου στους Τούρκους υπογράφοντας στο Μόντρεαλ τον νέο κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας (ICAO) όπου προβλέπεται ο καθορισμός των περιοχών έρευνας και διάσωσης να γίνεται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι τα σύνορα των χωρών.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέρα με τη μέρα χάνουν τον εθνικό τους χαρακτήρα και αναδιοργανώνονται με βάσει το νέο πολεμικό δόγμα που στρέφεται κατά της «τρομοκρατίας» εξυπηρετώντας Νατοϊκά συμφέροντα τόσο στο εξωτερικό, υπηρετώντας ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που η πολιτική ελίτ της χώρας τις ονόμασε ειρηνευτικές αποστολές ( αρβύλα που περνάει τα σύνορα είναι κατακτητικός στρατός). Στις στρατιωτικές σχολές μπαίνουν νέα μαθήματα( όπως αυτά των ειρηνευτικών αποστολών- διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιον- διεθνείς σχέσεις-ξένες γλώσσες κλπ). Όσο και στο εσωτερικό, ο στρατός γίνεται επιθετικός και επαγγελματικός με τους μισθοφόρους για πιθανή αντιμετώπιση κοινωνικών εκρήξεων μιας και οι ένοπλες δυνάμεις στα τελευταία χρόνια αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα της άρχουσας τάξης.
Το Γ Σώμα Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη που παλιά ήταν η σιδηρά πυγμή των ενόπλων δυνάμεων επανασχεδιάζεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγείο πολυεθνικής δύναμης στα πλαίσια του Ευρωστρατού, στην ουσία για την εξυπηρέτηση των Αμερικανικών αντιτρομοκρατικών πολέμων. Ήδη από το 1998 η πατρίδα μας συμμετέχει με ένα Τάγμα στην πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG).
Η Ελλάδα είναι κράτος με de facto μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα και η εξωτερική πολιτική της εξαρτάται από τις επιθυμίες της Αμερικής και το τι θεωρεί ως casus belli η Τουρκία.
Η Ελλάδα μεταβάλλεται σταθερά σε μια χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα όπου καθημερινά υποχωρεί δήθεν χάριν της ειρήνης.
Η απόφαση ματαίωσης της άσκησης πάρθηκε από πολύ ψηλά με την δήθεν δικαιολογία ότι ο στρατός ήταν κουρασμένος από τις πυρκαγιές(πρώτη φορά σε μια τόσο μεγάλη εθνική καταστροφή η συμμετοχή του στρατού ήταν σχεδόν ανύπαρκτη).
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πρόσφατη εντολή που δόθηκε στα πληρώματα των ελληνικών αεροσκαφών να μην αναχαιτίζουν τα αντίστοιχα τουρκικά, ακόμη και όταν παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο, χώρο φοβάμαι ότι ήταν επιθυμία του κουμπάρου προκειμένου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν καλυμμένα τα νώτα για να μπορέσουν να δράσουν ανενόχλητες στο Β. Ιράκ.
Η πολιτική ελίτ της χώρας μας έχει παραχωρήσει την κυριαρχία του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ(με συγκυρίαρχους την Ελλάδα και Τουρκία). Οι καθημερινές υποχωρήσεις μας εκλαμβάνονται από τους γείτονες μας ως αδυναμία με αποτέλεσμα καθημερινά να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους. Και είναι ιστορικά δεδομένο ότι ο συνεχής ενδοτισμός έχει σαν αποτέλεσμα τον πόλεμο (όπως ακριβώς η γάτα με τις συνεχείς υποχωρήσεις της όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αναγκάζεται να επιτεθεί εναντίον του αντιπάλου σπασμωδικά).
Έτσι η πολιτική ελίτ της χώρας μας με το πρόσχημα της ειρήνης και κάνοντας συνεχείς υποχωρήσεις στους γείτονες μας, οδηγούν το έθνος με μαθηματική ακρίβεια σε έναν σπασμωδικό πόλεμο, γιατί αν ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, ποιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι νικηφόρος σαν συνέχεια μιας τέτοια ενδοτικής πολιτικής.

Κοζάνη 18-10-2007