Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

Αϊ Στράτης και «Ελληνική ; » εξωτερική πολιτική

Αϊ Στράτης και «Ελληνική ; » εξωτερική πολιτική


Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
…………………………………
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε

Καβάφης , απόσπασμα από τις Θερμοπύλες



Παρόλο που η πλειονότητα των Ελλήνων, πιστεύει ότι η πατρίδα μας δεν έχει εξωτερική πολιτική, εγώ θα γίνω συνήγορος του διαβόλου και θα προσπαθήσω να αποδείξω το αντίθετο.
Κατ’ αρχάς σημασία έχει πως αντιλαμβάνεται το σύνολο των Ελλήνων τον όρο «εξωτερική πολιτική», και πως τον αντιλαμβάνεται η πολική ελίτ της χώρας μας. Έτσι ενώ ο μέσος Έλληνας με τον όρο αυτό εννοεί την δια καταλλήλων χειρισμών του πολιτικού συστήματος, παραγωγή αποτελέσματος θετικό για την πατρίδα μας στο διεθνές περιβάλλον. Η πολιτική ελίτ της χώρας μας θεωρεί την καρέκλα που κατέλαβε «με δημοκρατικές διαδικασίες», ως εφαλτήριο για παραπέρα καριέρα. Δηλαδή ενώ με τον όρο εξωτερική πολιτική ο Έλληνας ψηφοφόρος εννοεί την διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων του, η πολιτική – οικονομική ελίτ της χώρας μας εννοεί την πλήρη υποταγή στην πέραν του ατλαντικού μεριά, προκειμένου να αποκτήσει την εύνοια της υπερδύναμης και μέσω της εξωτερικής πολιτικής η για να ακριβολογώ της εξωτερικής εντολής που λαμβάνει (σε πολλές περιπτώσεις δεν περιμένει ούτε και αυτή την εντολή, αλλά προσπαθεί να μαντέψει τις επιθυμίες του αφεντικού προκειμένου να του γίνει αρεστός),να εκταμιεύσει προσωπικά οφέλη. Και μέσα σε αυτό το μπάχαλο καταντήσαμε το εθνικό συμφέρον να ταυτίζεται με τις επιδιώξεις και τα προσωπικά συμφέροντα των κρατούντων.
Έτσι λοιπόν λέγοντας εξωτερική πολιτική, η άρχουσα τάξη (στο σύνολο της) εννοεί την πολιτική εκ του εξωτερικού εντολών που εφαρμόζει σε εθνικά θέματα. Τώρα αν αυτό είναι προς όφελος του τόπου αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλια. Σημασία είναι ότι εμείς έχουμε εξωτερική πολιτική και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος έχουμε εκ του εξωτερικού πολιτική .
Αλλιώς πως μπορεί να εξηγήσει κάποιος ότι η Υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα χαράσσει την εξωτερική πολιτική με μια «κλειστή ομάδα», αφήνοντας απέξω τους επικεφαλείς των πιο κρίσιμων διευθύνσεων όπως της Α2(Κυπριακό), Α4(Ελληνοτουρκικά), Α3(Βαλκάνια), Α5(Ρωσία- Καύκασος), Α6 (Μέση Ανατολή), Δ1 και Δ2 ( Ο.Η.Ε και Ν.Α.Τ.Ο. αντίστοιχα), σύμφωνα με δημοσιεύσεις της Καθημερινής. Με αποτέλεσμα στο τραπέζι να πέφτουν προτάσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση .
Έτσι στις 20 Φλεβάρη κατά την επίσκεψη του κύπριου προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα σχηματισμός τουρκικών πολεμικών(19) αεροπλάνων παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο πάνω από την Σάμο και την νήσο Λέβιθα. Με αποκορύφωμα στις 27 του ίδιου μήνα η Τουρκία να ξεσαλώσει και να ζητήσει ματαίωση προγραμματισθείσας Νατοϊκής άσκησης «τολμηρός τοξότης» θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης του Αγίου Ευστρατίου. Οι ενστάσεις της Τουρκίας έγιναν δεκτές από την συμμαχία με αποτέλεσμα ο πτέραρχος Μακφάν να υιοθετήσει τις Τουρκικές απόψεις και να αποσύρει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν, χωρίς να συνεννοηθεί με την Αθήνα. Βέβαια τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα κανάλια το γεγονός παρουσιάσθηκε σε μια πιο λάϊτ μορφή(η άσκηση αναβλήθηκε ένεκα καιρικών συνθηκών), ο από μηχανής θεός. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ χειρότερη μιας και για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο η στρατιωτική συμμαχία ασπάζεται τις τουρκικές θέσεις σε τόσο σοβαρά θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Η Ελληνική κυβέρνηση απέκρυψε παντελώς το θέμα παρά την αναβολή της άσκησης και όταν το θέμα διέρρευσε, έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα.
Η Τουρκία με τις συνεχείς αμφισβητήσεις του εθνικού μας χώρου παράγει ένταση στο Αιγαίο δημιουργώντας κάθε φορά μια νέα γκρίζα περιοχή. Η αμφισβήτηση της είναι προϊόν μεθοδικής μελέτης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής πολιτικής, προκειμένου να ανατρέψει το καθεστώς στο Αιγαίο(πράγμα το οποίο εν μέρει έχει πετύχει με την βοήθεια του ΝΑΤΟ). Οι αμφισβητήσεις της καθημερινά μεγαλώνουν και η πολιτική ηγεσία του τόπου μας, έχει περάσει στο λαό το μήνυμα της συνετής διαχείρισης των εκάστοτε απαιτήσεων της Άγκυρας. Η Τουρκία με την σειρά της αναπαραγάγει ένταση με σκοπό όχι την σύγκρουση αλλά με δεδομένο τον δικό μας ενδοτισμό, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος δουλεύει για τους σκοπούς της.
Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στον αφελληνισμό της Κωνσταντινούπολις, Ίμβρου και Τενέδου. Με το μέα κούλπα του Ανδρέα Παπανδρέου στο Νταβός χάσαμε το δικαίωμα ερευνών πετρελαίου στο Αιγαίο, για να αναγνωρίσει στη συνέχεια ο Σημίτης στη Μαδρίτη το 97 την ύπαρξη γκρίζων ζωνών και στη συνέχεια ο σημερινός πρωθυπουργός να δώσει εν λευκώ το εισιτήριο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη χωρίς να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα. Καταντήσαμε κατά την διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να κρυφτούμε κάτω από τα φουστάνια της πανύψηλης αυστριακής Ούρσουλας και να περιμένουμε να βγάλει αυτή τα κάστανα από την φωτιά.
Αρχές του 74 ο τότε Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Λούνς δήλωνε, ότι τα ελληνικά νησιά που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια αποτελούν προέκταση της Ανατολίας. Για να ακολουθήσει η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο.
Στις 1 Φεβρουαρίου του 96 αμέσως μετά την ήτα μας στα Ίμια και το ευχαριστώ του Σημίτη, ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντιπάρμεντ, Νίκολανς Μπέρνς δήλωνε ότι « οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ίμια» για να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από νησάκια κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Αιγαίου και να παραδεχθεί την ύπαρξη καταλόγου με τις επίμαχες βραχονησίδες.
Το ΝΑΤΟ ουσιαστικά λειτούργησε ως δούρειος ίππος για την άλωση του Αιγαίου και παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών (προχθές) επιτέθηκε εναντίον της Ρωσίας για την αντίθεση της στην τοποθέτηση πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Πολωνία και Τσεχία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Μπήκε δηλαδή η Ελλάδα μπροστάρης στα συμφέροντα της Αμερικής και δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με την Ρωσία ανεξάρτητα αν αυτό θα ήταν σε βάρος των συμφερόντων μας, μιας και είναι σε εξέλιξη ο αγωγός Μπουργκάζ Αλεξανδρούπολης και μια σειρά άλλων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή όπου τα συμφέροντα μας ταυτίζονται με αυτά της Ρωσίας(μη διάσπαση του Κοσσόβου, όχι στον επεκτατισμό της Αλβανίας κλπ).
Σήμερα η υπουργός εξωτερικών εκλήθη στο Μαξίμου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για άσκηση συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (μέσα στο πνεύμα υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος), στο οποίο αντιδρά τόσο η Τουρκία όσο και το ΝΑΤΟ και η κυρία Ντόρα εισηγήθηκε την ματαίωση της άσκησης προκειμένου να μην δυσαρεστήσουμε τον Γκιούλ που εκείνες τις μέρες θα είναι στην Αθήνα(η άσκηση έχει προγραμματισθεί για τις 27 Μαρτίου).
Σημασία για την υπουργό μας έχει το δαχτυλίδι της διαδοχής από την υπερδύναμη, όσο για την «εξωτερική πολιτική» της πατρίδας, αυτό έχει καταντήσει να είναι το ποιο σύντομο ανέκδοτο στους διπλωματικούς κύκλους του εξωτερικού, μιας και η πεμπτουσία της εξωτερικής μας πολιτικής είναι: Σκότωσε με αγά μου να αγιάσω.

Και θα κλείσω πάλι με ένα απόσπασμα από τους βαρβάρους του Καβάφη που ψυχαναλύει απόλυτα την συμπεριφορά και αδράνεια του λαού μας απέναντι στην πολιτική και οικονομική ελίτ του τόπου μας.

- Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
- Γιατί μέσα στη Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάνουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.
………………………………………………………

- Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Κι αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
Τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
Για να τον δώσει μιά περγαμηνή. Εκεί
Τον έγραψε τίτλους πολλούς και ονόματα………

Υποστράτηγος ε.α Νίκος Καρατουλιώτης Κοζάνη 6-3-07
Μέλος Κ.ΕΘ.Α
Liotis1@otenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: