Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Τουρκική έρευνα στο αιγαίο για πετρέλαια

Τα ελληνικά νησιά που είναι απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας, αποτελούν συνέχεια της Ανατολίας
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο τότε Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Λούνς, στα τέλη του 1973 για να ακολουθήσει η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αφού τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα πάτησαν πόδι στην Κύπρο νέος κύκλος διεκδικήσεων της Γείτονος χώρας αρχίζει αυτή την φορά σε ολόκληρο το αιγαίο.
Από τότε και μετά, με μια σειρά λαθών(όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων) , άλλοτε μέσα από άγνοια και άλλοτε με λανθασμένους χειρισμούς και άλλοτε με ενδοτισμό που φθάνει στα όρια της εσχάτης προδοσίας κατορθώσαμε να παραχωρήσουμε την επικυριαρχία του αιγαίου στο Ν.Α.Τ.Ο. με επιμέρους συγκυρίαρχους την Τουρκία και την Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν η κοιτίδα όλων των μεγάλων ελληνικών πολιτισμών και ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας το Αιγαίο που μέχρι πρότινος ήταν μια ελληνική λίμνη παραδόθηκε αμαχητί στους βαρβάρους του Τουρκμενιστάν.
Μέχρι τώρα είχαμε αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου, της υφαλοκρηπίδας, και των βραχονησίδων. Με το τελευταίο περιστατικό όπου η Τουρκία διεξήγαγε έρευνες για πετρέλαιο μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων ξεκινά και αυτός είναι της Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης (Α.Ο.Ζ.)
Το μέγα ερωτηματικό είναι τι ακριβώς ζητούσε το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold» στη συγκεκριμένη περιοχή και τι ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία σε βάθος χρόνου με την συγκεκριμένη κίνηση. Η μέχρι τώρα πρακτική της Γείτονος χώρας σχετικά με τις διεκδικήσεις της στο αιγαίο είναι πάγια, δηλαδή στην αρχή ξεκινά με ένα μεμονωμένο ελεγχόμενο θερμό περιστατικό σε μια περιοχή και στη συνέχεια αυξομειώνοντας την ένταση στην συγκεκριμένη περιοχή αναλόγως των ιστορικών συγκυριών κατορθώνει άλλοτε να επιβάλει τις απόψεις της και άλλοτε να τις εμφανίσει στο διεθνές γίγνεσθαι, ως Ελληνοτουρκικές διαφορές.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Άγκυρα εξέδωσε στις 21-11-2008 και ημέρα Παρασκευή (τις πρωινές ώρες) την ναυτική αγγελία NAVTEX 545/8, με την οποία καθοριζόταν ένας ορθογώνιος χώρος νοτίως του Καστελόριζου για γεωφυσικές έρευνες, ενώ η όλη επιχείρηση άρχισε αμέσως μετά από λίγες ώρες προκειμένου να μη προλάβει να αντιδράσει η Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος χώρος περιελάμβανε τμήμα της ελληνικής αλλά και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αλλά το σύνολο της περιοχής ήταν σε «διεθνή ύδατα». Μετά από διαβουλεύσεις και έντονα διαβήματα της Ελλάδας τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Νορβηγία, το σκάφος αποχώρησε αφού του δόθηκαν κάποιες συντεταγμένες της ελληνικής υφλοκρυπίδας.
Τα τελευταία χρόνια με μια σειρά από σύγχρονους δορυφόρους έχει γίνει ακριβή καταγραφή των περιοχών που πιθανών να υπάρχουν πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Αιγαίο. Η μέθοδος είναι πολύ απλή, όπου υπάρχουν αδικαιολόγητες φωτογραφικές πετρελαιοκηλίδες είναι πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Στην συγκεκριμένη περιοχή όπου ερευνούσε το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης τέτοιων κοιτασμάτων, γιατί άραγε προέβη η Τουρκία σε μια τέτοια ενέργεια.
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, είναι ένας νέος θεσμός και αποτελεί την σημαντικότερη καινοτομία του νέου δικαίου της θάλασσας (1982). Είναι μια ζώνη μεταξύ των παράκτιων χωρών η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές και περιλαμβάνει τα ύδατα το βυθό και το υπέδαφος (εδώ έχουμε μια επαναστατική νομική τοποθέτηση, καθόσον συμπεριλαμβάνει και τον προϋφιστάμενο θεσμό της Υφαλοκρηπίδας). Το ρεζουμέ της όλης υπόθεσης είναι ότι ενώ στο θέμα της Υφαλοκρηπίδας το καθεστώς είναι ασαφές σχετικά με τα νησιά , σε αυτό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) υπάρχει ρητή δέσμευση ότι τα νησιά έχουν (Α.Ο.Ζ.).


Η Κύπρος έχει οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και μάλιστα έχει παραχωρήσει και δικαιώματα για διεξαγωγή πετρελαϊκών ερευνών.
Ταυτόχρονα η Αθήνα έχει έρθει σε επαφή και αυτή με την Αίγυπτο προκειμένου να διευθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Άγκυρα αντιδρά και ζητά να εξαιρεθεί το Καστελόριζο γιατί συντρέχουν ειδικοί λόγοι και επιπλέον να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και των όμορων χωρών καθόσον έχει δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το Τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.
Παρόλα αυτά οι γεωπολιτικές φοβίες της Τουρκίας είναι πολύ μεγαλύτερες, καθόσον η εφαρμογή των διατάξεων του νέου δικαίου της θάλασσας περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα δημιουργήσει ένα συνεχές τοίχος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και θα απομονώσει την Τουρκία στα παράλια της , χάνοντας τα άνομα προνόμια που τις έχουν παραχωρηθεί είτε μέσου του ΝΑΤΟ είτε μέσου του ενδοτισμού των εκάστοτε κυβερνόντων. Έτσι προσπαθεί να μπει σφήνα ανάμεσα της Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή του Καστελόριζου και να σπάσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελλάδας και Κύπρου στο σημείο επαφής.
Ερωτήματα
1. Γιατί το ερευνητικό Νορβηγικό σκάφος ζήτησε συντεταγμένες;
2. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας για την διευκόλυνση εξόδου του Νορβηγικού σκάφους από τα ελληνικά ύδατα για εκτόνωση της κρίσης ;
3. Δίνοντας το στίγμα της υφαλοκρηπίδας μήπως απεμπολούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη;
Διαπιστώσεις
1. 1.Η Τουρκία το 1986 υιοθέτησε την Α.Ο.Ζ. και ήρθε σε συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση και τις άλλες χώρες χρησιμοποιώντας την μέση γραμμή.
2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρυθμίσει την Α.Ο.Ζ σε όλα τα παράλια της εκτός της Μεσογείου κατόπιν των πιέσεων της Τουρκίας.
3. Η αμερικανική κυβέρνηση το 1983 έκανε εφαρμογή του νέου δικαίου της θάλασσας και επέβαλε την Α.Ο.Ζ γύρω από τα παράλια της στα 200 ναυτικά μίλια


Ύστερα από όλα τα παραπάνω θέλω να ερωτήσω την Υπουργό Εξωτερικών
1. Ποιες ήταν οι συντεταγμένες που εδόθησαν στο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος;
2. Τι έχει να απαντήσει σχετικά με την Α.Ο.Ζ και την επερώτηση που υποβλήθηκε στην Βουλή από κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης
3. Η Τουρκία θα επανέλθει στην συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με την πρακτική της, και εάν έχουν σχεδιασθεί τα ανάλογα αντίμετρα σε μια τέτοια περίπτωση
Κοζάνη 29 Νοεμβρίου 2008


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Wraio to ar8ro sou alla pou hsoun otan briskosoun sto strateuma gia na kaneis aytes tis erwthseis???? Oloi sas otan eiste e.a. lete tis e3uonades sas alla eiste toso neoragiades pou akoma kai otan 3epoulane thn patrida mas eseis kanete toumpeki gia xarh ths stadiodromias sas

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το άρθρο σας.

Ανώνυμος είπε...

γαμημενε καρατουλιωτη καργιολη γαμω την σουρδια σου πουσταρε γαμω την σουρδια σου,καραβανοσκυλο,γιατι ρε μαλακα με κοψες την αδεια πες μου γιατι παλιαρχιδο πες ρρρεεεε γαμιολη πες